Pulpeciki sojowe z sosem koperkowym

Witajcie. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny obiad… Delikatne pulpeciki z doskonałym sosem – spróbujcie sami. Jak wiecie bądź nie wiecie mam bardzo małe doświadczenie w kuchni. Tym bardziej byłam zaskoczona, że potrafię coś smacznego wymyślić i ugotować. :)

 

Pulpeciki z sosem koperkowym              (2 porcje; podawać z ziemniakami i buraczkami)

Składniki na pulpeciki:
-pół paczki(170-gramowej) granulatu sojowego
-nieduże jajko
-około 3 łyżki (czubate) bułki tartej
-0,5-0,6 litra bulionu warzywnego (z kostki)
-3/4 łyżeczki Vegety

Składniki sosu:
-łyżka masła Extra
-czubata łyżka mąki pszennej (typ 500)
-250g rzadkiego jogurtu naturalnego (np.mały jogurt Tola z Biedronki)
-1,5 łyżki bulionu (z gotowania pulpetów)
-sól, pieprz, koperek 

Wykonanie pulpecików:
Przygotować bulion (wodę zagotować w czajniku, żeby było szybciej). Do miski wsypać granulat i zalać dwoma chochelkami gorącego bulionu. Gdy wsiąknie można dolać 1/4 szklanki wody mineralnej (temperatury pokojowej). Odczekać około 5 minut.                 
Do drugiej miski wbić jajko, posypać Vegetą i rozbełtać. Dodawać granulat a potem po łyżce bułki tartej za każdym razem mieszając. Z tej masy formować kulki przerzucając z dłoni do dłoni, na koniec lekko je spłaszczyć. Gotować w pozostałym bulionie około       8-10 minut.                                                                                                                          

Wykonanie sosu:
W rondelku roztopić masło i dodać mąkę, wymieszać. Następnie wlać jogurt, dokładnie wymieszać z zasmażką i gotować (bez przykrycia). Po chwili dodać 1,5 łyżki bulionu. Przyprawić odrobiną mielonego pieprzu, płaską łyżeczką soli oraz koperkiem (na oko, wzięłam w 3 palce; koperek miałam przygotowany bez łodyżek w zamrażalniku). Sos gotować cały czas mieszając do upłynięcia około minuty od zagotowania, dać mu parę razy zabulgotać.                                                                                                 

Jeszcze tylko ziemniaczki (ja polecam ugotowane w niewielkiej ilości wody nieosolonej, niemaszczone) i buraczki ze słoika. 

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>