Placek „Słodki atut”

Przyszedł czas na debiut. W końcu wymyśliłam i upiekłam porządne ciasto, a konkretnie placek. Żeby było bardziej wyjątkowo, nadałam mu nazwę… oto „Słodki atut”.
Placek pięknie pachnie. Smakiem zadowoli miłośników słodkości. Na spodzie jest kruche ciasto, następnie masa i pianka.  Jeśli chodzi o pomysł na masę to zainspirował mnie przepis na „Placek z tequilą i limonkami” z książki „Kuchnia meksykańska” wyd. Kirke.

 

Placek „Słodki atut”
(na blachę o spodzie 32×20,5 cm)

Składniki na spód:
-200g mąki pszennej (typ 500)
-1/3 szklanki cukru pudru
-120g masła
-2 żółtka
-prawie pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę i piankę:
-450g mleka zagęszczonego słodzonego
-1/2 szklanki soku wyciśniętego z limetek
-1/3 szklanki likieru jajecznego (alk.17%)
-2 jajka: żółtka i białka osobno
-2 płaskie łyżki cukru
-łyżeczka cukru pudru

Wykonanie spodu:
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło(w kawałkach) i rozdrabniając je nożem starać się mieszać z sypkimi składnikami. Na koniec umieścić żółtka i sprawnie wyrobić ciasto dłonią. Następnie należy przykryć je folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Później ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Można je wcześniej wstępnie rozwałkować dla ułatwienia, ale i tak trzeba „formować” je ręcznie aby zajęło całą blachę. Tak przygotowane nakłuwać widelcem.                                                               
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Po wyjęciu odczekać 20-25 minut przed kolejnymi czynnościami.

Wykonanie reszty:
Wsypać do soku z limetek cukier (nie puder) i mieszać do jego rozpuszczenia. Zagęszczone mleko, sok z cukrem, likier oraz żółtka zmiksować ze sobą. W osobnej misce ubić białko z cukrem pudrem na sztywną pianę.                                                  
Na podpieczony i przystudzony spód rozprowadzić równomiernie masę, a następnie na nią nałożyć cienką warstwę piany. Piec około 18 minut w temperaturze 200 stopni.           
Poczekać aż placek wystygnie przed skosztowaniem.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i ciasta i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Placek „Słodki atut”

  1. ~Magda pisze:

    Ale fajne ciasto, wygląda przepysznie ;)

Odpowiedz na „~MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>