Spaghetti z sosem z pomidorów

Postanowiłam zrobić spaghetti i wymyślić do tego jakiś sos. Niestety w okolicy nie natrafiłam na rukiew wodną (którą miałam ochotę spróbować), w zamian kupiłam rukolę. Sos wyszedł ciekawy w smaku, trudny do opisania. Pikantny, odrobinkę kwaskowy, idealnie komponuje się z orzechami laskowymi. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

 

Spaghetti z sosem z pomidorów
(2 porcje)

Składniki:
-makaron spaghetti (na 2 porcje)
-łyżeczka oleju z pestek winogron
-3 pomidory (takie jak na zdjęciu, nie znam nazwy gatunku)
-pełna garść liści rukoli (oderwać wystające łodyżki)
-1/4 małej cebuli
-ząbek czosnku
-pół łyżeczki Chili pieprz cayenne
-pół łyżki oliwy z oliwek
-szczypta soli
-pokrojone orzechy laskowe                                                                                       

Wykonanie:
Zagotować wodę z łyżeczką oleju i ugotować w niej makaron.
Umyć liście rukoli i te większe ewentualnie poprzerywać na pół. Pomidory zalać wrzącą wodą i ściągnąć z nich łupę. Następnie pokroić, usunąć z grubsza pestki oraz te białe twardsze elementy pomidorów. Ćwiartkę cebuli i ząbek czosnku obrać i pokroić. Pomidory, cebulę, czosnek i chili zmiksować (polecam rozdrabniacz tzw. all-purpose chopper). Powstały sos wlać do rondla z podgrzaną oliwą i zagotować. Następnie dodać rukolę i szczyptę soli, poddusić.                                                                                
Spaghetti na talerzu polać sosem. Następnie posypać kawałkami orzechów laskowych.

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>